Om Honto

Honto Iaidoklubb är en ideell idrottsförening och bildades den 11 november 1998 av Johanna Bjuhr Escalante, Leif Sunje, Amanda Ohlén och David Olsson på initiativ av Johanna Bjuhr Escalante och Leif Sunje. Johanna hade redan utövat iaido ett antal år medan Leif saknade iaidoskolning. Det första träningslägret de deltog i var i samband med SM 1999. Redan den påföljande sommaren uttogs Johanna och Leif till landslaget och med endast nio månaders träning vann Leif guld i mudanklassen på EM i Brighton 1999 med Johanna som god silvermedaljör.

Under åren som följde växte Honto Iaidoklubb och dess medlemmar kom att visa framstående resultat både på SM såväl som i landslaget.

SM 2008 i Linköping blev klubbens hittillsvarande mest medaljrika mästerskap och följdes upp 2009 med att klubben självt stod som värd för SM i Vällingby – som blev ett fantastiskt välarrangerat och väl mottaget mästerskap. Till alla som har byggt upp och gjort Honto Iaidoklubb till den levande klubb den varit är vi otroligt tacksamma.

Flera av klubbens unga framstående utövare har gått vidare med studier och arbete – av dessa kan nämnas Marcus Forsell Stahre, Toros Köse och Mattias Jansson. Mattias är fortfarande aktiv – dock i Linköping – och är 5 dan och har under lång period också varit i landslaget.

Honto Iaidoklubb genomgick 2013 en pånyttfödelse och erbjuder träning i liten skala. Träningen bedrivs i Vällingby Sim- och Idrottshalls budosal under ledning av Leif Sunje.

Förutom sitt medlemskap i Svenska Kendoförbundet, Svenska Budo & Kampsportsförbundet och Riksidrottsförbundet är klubben idag också en del av den svenska grenen av Kensei kensan kai vars huvuddojo ligger i Kawagoe i Saitama-prefekturen, Japan. Vi är tacksamma för denna möjlighet och förmån att få studera tillsammans med medlemmar från övriga klubbar inom svenska Kensei kensan kai och kunna få vägledning av de närmaste eleverna till Watanabe Yukio sensei kyoshi 7 dan.

sm2008Alla tävlande deltagare från Honto vid SM i iaido 2008 i Linköping – det medaljrikaste mästerskapet för Honto Iaidoklubb i klubbens historia. Främre raden från vänster: Björn H-F, Mattias, Leif (med Linnea och Daodao), Toros. Mittenraden från vänster: Joakim, Marie, Else, Maria. Bakre raden från vänster: Per, Jean. Bakom kameran: Anette och Björn F.