Idag den 3 mars 2017 skulle allas vår Hasse Gauffin fyllt 80 år. Alla i klubben är kanske inte längre bekanta med vem Hasse var och vad han gjorde för klubben och svensk aikido. Därför bad vi några berätta lite om Hasse.

Varma hälsningar
/ Leif Sunje

 

Kära Gauffin,

Vi kallade aldrig dig för Hasse. Tänk att du skulle ha blivit 80 år om du fått fortsätta din vandring hör på jorden. Hur har du det där uppe? Du lever väl bus som vanligt!

Du var alltid som en liten buspojke när vi tränade och även umgicks efter träningen, vi var ju inte så många i början i aikidogruppen på den tiden men vi hade alltid roligt tillsammans.

Vi som började med denna lilla grupp kan verkligen glädja oss att aikido fått många ungdomar som fortsätter i våra spår och Gauffin!
Du har gjort ett gott jobb!

Grattis på födelsedagen kompis!
Kram från Gun och Zentaro

Gun och Zentaro Kawana
Saitama-ken, Japan

Gun Kawana kom att bo och träna i Japan för Osensei.
Zentaro Kawana var Hasses första aikidolärare.
De bor idag i Saitama-prefekturen strax norr om Tokyo i Japan

 

Hasse var en mycket vänlig man, alltid med glimten i ögat, snar till skratt och skämt.

Även att han var lite “kort i rocken” så hade han stor integritet så det var ingen framgång att försöka “sätta sig på honom”. Han var inte bangen för någon och tålde inga orättvisor, då kunde han säga ifrån ordentligt. Samtidigt som han var snar till att ställa upp och hjälpa andra.

Tror att det är många som saknar honom i dag.

Roland Hultberg, shidoin 7 dan
Stockholm Aikikai

 

Hans var en klurig kille, med pillemarisk blick och massor av humor. Dessutom hade han principer.

Det märkte jag när jag i mitten på 1970-talet var i onåd hos Ichimura, som förbjöd alla att ha något med mig att göra. Ett märkligt tilltag. Men när jag tittade förbi på gamla Budokwai sa Hans omedelbart och med eftertryck att där var jag alltid välkommen.

Han var kompromisslöst reko.

Och så var han förstås alldeles fantastisk på att inspirera nya generationer att göra storverk i aikido – såväl barn som ungdomar och vuxna. Alltså en stor lärare, oavsett om vi vågar översätta det till japanska eller ej.

Stefan Stenudd, shihan 7 dan
GAK Enighet samt tidigare ordförande för Svenska Budoförbundets Aikidosektion och senare även ordförande för hela Svenska Budo & Kampsportsförbundet.

 

Det finns så oerhört mycket ideellt arbete som utförs i Sverige varje dag. Människor som utan någon tanke på egen vinning lägger ned tid på att hålla verksamheten igång inom alla föreningar. En av dessa vardagskämpar var vår, Hikari Aikidoklubbs, hedersmedlem Hans Gauffin.

Hasse hann fylla 75 år. Under nästan två tredjedelar av sitt liv ägnade han sig åt aikido. Åt att lära sig själv och att lära andra.

Han var även verksam inom Röda korset, arbetade inom färdtjänsten så att människor med funktionsnedsättning kom ut i samhället, ja, han var även till hands och på plats när trafikanter skulle lära sig hitta rätt vid högertrafikomläggningen.

Det är lätt att se den röda tråden i hans liv – han ville hjälpa till.

Vi som mötte honom i aikidon minns en instruktör som gärna ville sprida glädje i träningslokalen. Ofta såg vi ett brett leende från mattkanten. Ibland kunde han se lite bister ut, men då visste man att det ändå aldrig var långt till nästa dråpliga kommentar, som till exempel:
”Det finns dom som påstår att jag lider av storhetsvansinne. Det gör jag inte alls. Jag NJUTER av det!”

Som den rutinerade och inlevelsefulla instruktör han var, hade han lätt för att se och lösa andras problem. Själv tyckte jag ibland att det kunde vara svårt med teknikerna eftersom jag är lång och smal, men Hasse hade alltid lösningar, trots att han själv knappast hade så mycket erfarenhet av att vara just lång och smal.

Han var, som sagt, ofta glad och uppsluppen men ibland kunde nog även han tyngas av bekymmer men att beklaga sig var inte något för Hasse.

Jag är glad för att ha fått lära känna Hasse. Jag är glad över att ha fått lära känna aikidon genom Hasse.

Kanske är det bästa sättet att hedra hans minne att vi på framtida träningspass ibland kostar på oss ett extra leende.

Lars Näslund
Hasses elev sedan 1988

Hedersmedlem och tidigare ordförande för Hikari Aikidoklubb

2017-03-03T19:43:42+01:00 mars 3rd, 2017|